Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται 14 παραδοσιακές συνταγές από 4 διάσημους ΣΕΦ  του νησιού (Ανδρέας Λαγός, Ευάγγελος Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλειος Σκουρφούντας). Οι συνταγές είναι φτιαγμένες με προϊόντα της Σάμου (αρνί, ψάρι, χοιρινό, λαχανικά, άσπρα τυριά, μέλι) και φυσικά τα διάσημα κρασιά της. Στα βίντεο παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος παρασκευής τους και συνοδεύονται και από τις αναλυτικές συνταγές σε 5 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Τουρκικά).

Αρνάκι κότσι με πετιμέζι και δεντρολίβανο

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

4 κότσια αρνί (περίπου 1600 γραμμάρια)

2 μέτρια καρότα

1 μέτριο κρεμμύδι

1 κλωνάρι σέλερι

1 σκελίδα σκόρδο

500 ml ζωμό κότας

400 ml πετιμέζι

αλάτι

πιπέρι

5 γραμμάρια δεντρολίβανο

100 ml ξηρό μοσχάτο Σάμου

50 ml ελαιόλαδο


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αλατίζουμε το αρνάκι. Ζεσταίνουμε μία φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αρνί μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Κρατάμε το αρνί σε μία άκρη, πετάμε τα περιττά λύπη από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε σοτάροντας τα λαχανικά μας. Σβήνουμε με το κρασί, στη συνέχεια προσθέτουμε το πετιμέζι, τον ζωμό κότας και μεταφέρουμε το αρνάκι στην κατσαρόλα ξανά, κλείνουμε με το καπάκι και τοποθετούμε την κατσαρόλα στο φούρνο. Ψήνουμε για μία ώρα στους 180 βαθμούς περίπου.

Αφαιρούμε τα κότσια και βάζουμε την σάλτσα σε μέτρια φωτιά ώστε να δέσει. Δοκιμάζουμε την γεύση, διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε το δεντρολίβανο και σερβίρουμε.

Συνοδεύεται ιδανικά με ψητά λαχανικά ή πουρέ σελινόριζας.

 

Print
2269 Rate this article:
5.0

                            

North Aegean Operational Progamme  2014-2020

With co-financing of Greece and the European Union

 

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Samosfood
Back To Top