Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται 6 συνταγές παραδοσιακών γλυκών σε σύντομα βίντεο διάρκειας περίπου ενός λεπτού το καθένα. Όλα τα βίντεο συνοδεύονται και από τις αναλυτικές συνταγές σε 5 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Τουρκικά).

Categories: Γλυκά

Μπακλαβάς παστέλι

ΥΛΙΚΑ

(για 12 άτομα)

Για το σιρόπι

500γρ. νερό

250γρ. ζάχαρη

100γρ. μέλι

1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

2 ξύλα κανέλας


Για τον μπακλαβά

400γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα χωρίς φλούδα

250γρ. σουσάμι

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλο

1 μοσχοκάρυδο ολόκληρο τριμμένο

2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)

5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

¼ του κουταλιού του γλυκού αλάτι

1 πακέτο φύλλο κρούστας

500γρ. βούτυρο λιωμένο


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για το σιρόπι

Βάζω σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το πορτοκάλι, την κανέλα και τα αφήνω να πάρουν βράση, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Χαμηλώνω τη φωτιά για να σιγοβράσει για 10 λεπτά και αφήνω  να κρυώσει εντελώς.


Για τον μπακλαβά

Βάζω  σε ένα  μπολ το αμύγδαλο, το σουσάμι, το γαρύφαλο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Ανακατεύω και κρατάω στην άκρη.

Βουτυρώνω ένα  παραλληλόγραμμο ταψί  διαστάσεων 34x23εκ. ή στρογγυλό 34εκ.-36εκ. διάμετρο και στρώνω 3 φύλλα βουτυρωμένα ενδιάμεσα.

Πασπαλίζω με λίγη γέμιση και σκεπάζω με ένα φύλλο , βουτυρώνω και πασπαλίζω ξανά με λίγη γέμιση.

Κάνω την ίδια διαδικασία μέχρι να σωθεί η γέμιση και τα φύλλα, κλείνοντας τον μπακλαβά με 3 φύλλα.

Βάζω το ταψί στο ψυγείο για 1 ώρα.

Χαράζω σε τρίγωνα κομμάτια και περιχύνω με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 1600 C για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί ομοιόμορφα.

Βγάζω τον μπακλαβά από τον φούρνο και τον σιροπιάζω.

Αφήνω τον  μπακλαβά να κρυώσει και να ρουφήξει όλο το σιρόπι.


Παρατηρήσεις

Αντί για αμύγδαλο μπορείτε να βάλετε φιστίκι Αιγίνης.

Μπορούμε να σερβίρουμε τον μπακλαβά με παγωτό.

Print
2901 Rate this article:
No rating

                            

North Aegean Operational Progamme  2014-2020

With co-financing of Greece and the European Union

 

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Samosfood
Back To Top